IT konsolideerimine

Elan Etioopias. Meil siin käisid eestlastest arstid… tegid heategusid, oma vabast ajast, peredest kaugel, üli-askeetlikes oludes… kuskilt said piletiraha, et Etioopias mõned eluhinged päästa, päris kirurgid tegid päris operatsioone… Me kutsusime neid lõunat koos sööma. Söögi ajal viisakalt küsisin, et kuidas Eesti valitsuse otsus tervishoiusüsteemis töökohti kärpida haiglates tervishoiule kaasa aitab? Nad olid viisakad ning tekkis piinlik vaikus…

Eks ta nii on: bürokraatia vähendamine ja teenuste kärpimine ei ole sama asi. Valitsus pani ametniku kirja järgi ette: rahvaarav väheneb, maksumaksjate arv väheneb, peab kärpima. Too lugupeetud ametnik ei mõelnud midagi halba. Aga tuli välja nagu alati: bürokraatia vähendamise asemel kärbitakse teenuseid.

Me peame jälgima, kuidas meie demograafiline olukord on… loomulikult. Samas peab mõistma, et tervishoius ei ole bürokraatiat, sealt ei ole vaja midagi koondada. Võib ja peab pingutama, et ressurssi, mida me sinna paneme, saaks kasutada aina paremini.

Kus tegelikult peab vähendama, siis  üldvalitsemiskulusid (COFOG punkt 01). Kusjuures seal, millegipärast, on valitsus väga leige tegutsema.

Ma omal ajal mitmeid aastaid käisin ustel koputamas, et oleks vaja Tolli ja Maksuameti IT konsolideerida (90-ndates). Mitte keegi ei viitsinud seda kuulda võtta. Mingil hetkel, seoses Euroopa Liiduga liitumisega (Tolli IT oli natukene hädas) mulle lõpuks usaldati konsolideerimine: tee asi korda… sain asja korda… siiamaani kõik rahul on.

Nüüd on sarnane lugu Sotsiaalkindlustusametiga (SKA). See amet ei saa kuidagi oma IT-süsteeme korda. Ja ma ei ütle seda süüdistavalt, vaid konstateerin fakti. Samas, on olemas ka lahendus: SKA IT-teenused võib hakata kasutama EMTA platvormilt. Ma tegin analüüsi: enamus IT-teenuseid SKA tarbeks saab EMTA IT-platvormilt teostada. Ehk siis, minu arust, SKA IT konsolideerimine EMTAga oleks tõeliselt bürokraatiat vähendav ning mõistlik. Ametnikud, muidugi, põiklevad vastu, aga see on mu jaoks deja vu. Neil on lihtsam teenuseid kärpida, medõdesid jne.